TAITEILIJASTA PÄHKINÄNKUORESSA
Jasmin Forsin taiteellisen toiminnan perusta on pianistin koulutus. Hän aloitti soittamisen 5-vuotiaana Ritva-Tuuli Ahosen johdolla, opiskeli Lahden konservatoriossa Rauno Jussilan pianoluokalla sekä Sibelius-Akatemiassa Jussi Siiralan ja Matti Raekallion oppilaana. Säveltämiseen hän tutustui ensimmäisen työnsä Neljä Pastissia pianolle (2003) myötä, jonka hän kirjoitti opintojensa loppuvaiheessa. Painopiste siirtyi tämän jälkeen kuvataiteen puolelle taidehistorian opintoihin sekä erityisesti muotokuvien maalaamiseen. Aikakauteen sisältyi intensiivistä piirtämistä ja maalaamista, lukuisia opinto- ja maalausmatkoja niin Suomessa kuin ulkomailla, joilla hän perehtyi monien ihailemiensa taiteilijoiden töihin.
Sittemmin Forsin taiteellinen työ on nivoutunut musiikin, kuvataiteen ja kirjallisuuden ympärille. Vuosien varrella on syntynyt muotokuvamaalauksia ja -piirroksia, sävellyksiä, runoja, kertomuksia sekä erityisesti viimeisinä vuosina pianoäänityksiä. Kattava valikoima tuotantoa löytyy hänen www-sivuiltaan taiteellisen päiväkirjan muodossa.
Omien teostensa ohella hän on äänittänyt muiden suomalaisten säveltäjien pianomusiikkia, jotka ovat koottuina Pianokimara-nimisiin kokoelmavihkoihin CD-levyn kera (Uusinta Kustannusosakeyhtiö, 2010 & 2013). Fors on myös luonut Chopin-tulkintojen videosarjaa Chopin@Home – Recording Series (Youtube).
Loppuvuonna 2021 julkaistu Drawn with Autobiographite on Jasmin Forsin debyyttisooloalbumi, jonka hän on myös tuottanut omalle Villajasmin-levymerkilleen. Lisztin h-mollisonaatti ja Chopinin balladit g- ja f-mollissa – albumin sydän – herättivät näkemyksen, jossa säveltäjät piirtävät omakuvansa nuottiviivastolle hyvin ilmaisuvoimaisella ja henkilökohtaisella käsialallaan. Chopinin Trois nouvelles études pienimuotoisempina musiikillisina helminä täydensivät levytetyn ohjelman.
Albumin konsepti laajeni omaelämäkerralliseksi ja monitaiteiseksi projektiksi. Levyvihkoa varten syntyi kaksi tarinaa luovuudesta, säveltäjistä ja heidän taiteestaan: Lisztin sonaatin inspiroima "Taiteen ja Elämän Malja" on kuvaus taiteilijan myrskyisästä sukelluksesta laajentuvaan ja kypsyvään todellisuuteen, kun taas "Ajatuksissa Chopin" on yritys vangita jotain taiteen ainutlaatuisesta voimasta, jossa järki ja tunne kohtaavat tasaveroisina – mahdollistaen siten myös niiden välisen harmonian. Kanteen piirretty omakuva täydensi lopulta albumin kokonaiskonseptin. Siinä musiikki, kirjoitukset ja piirrokset valaisevat kaikki samaa, kiehtovaa aihetta: Ihmisen muotokuva – piirretty omaelämäkerrallisella musteella.
Drawn with Autobiographite on huomioitu myönteisillä arvosteluilla niin kotimaassa kuin ulkomailla, saaden kunnian tulla esitellyksi Ylen / Kare Eskolan Uudet levyt -ohjelmassa (maaliskuu 2022) sekä arvovaltaisessa International Piano -lehdessä (kesäkuu, heinä/elokuu 2022). Chopinin ja Lisztin mestariteoksista, romantiikan aikakauden taiteilijoiden luovuutta inspiroivasta ajatusmaailmasta, taiteellisen luomisen haasteista ja mahdollisuuksista, musiikillisesta ilmaisusta ym. puhutaan lehden kesäkuisessa Personal Touch -sarjan haastattelussa.
Taiteellisten projektiensa ohella Fors nauttii soittamisen ja musiikin opettamisesta.
Jasmin Forsin www-sivut ovat mukana Ivy Plus Libraries Confederation -palvelussa, joka on yhdysvaltalaisten huippuyliopistojen musiikkikirjastojen tallennusprojekti verkossa julkaistun kulttuurisen perinnön arkistoimiseksi.