Arkisto 1

Bio

Arkisto

Arkisto 1

30. Toukokuuta 2019

6. heinäkuuta 2020

Frédéric Chopin (1810–1849): Etydi op. 25 nro 5 e-molli

Jasmin Fors, piano

”Chopin@Home” – äänitesarja jatkuu:


Chopinin etydi, opus 25 nro 5 e-mollissa, alkaa kuin hyväntahtoisesti pilailemalla ja leikittelemällä sillä, mitä saa ja ei saa tehdä, pettämättömän hienostuneella ja älykkäällä pohjavireellä. Dissonoivasta aiheesta syntyy hienovaraisten variaatioiden rikas ja eloisa kudos.


Avautuu ovi uuteen, vilpittömän kauneuden maailmaan, keskijaksoon, joka soljuu eteenpäin – pyrkien ja pyrähtäen lentoon kohti musiikillista ja emotionaalista vapautta.


Paluu dissonoivaan aiheeseen, vaihtuvat kepeät intervallit nyt kolmisoinnuiksi muunneltuina, luo alkua raskasmielisemmän ja alistuneemman tunnelman.


Fantastisen luova lopetus koko etydin kestävälle musiikilliselle jännitteelle ovat – kolmen forten säestämät – tahtiviivoitta klaviatuurin ylitse askeltavat ja lopulliseen vapauteen riuhtovat neljäsosat!


–JF

”Mielen helmi” on taiteilijan kirjallinen ja empiirinen sukellus ihmismielen mereen dialogin muodossa. Luonnonilmiöistäkin tuttua pyörteilevää reittiä, kuitenkin vaarallista vesipyörrettä, kurimusta välttäen, sukelletaan ikioman Kultaisen langan ja Merikompassin ohjaamina – kohti hohtavaa aarretta ja helmeä.


LUE KERTOMUS